diumenge, 6 de febrer del 2011

Sobre excavacions i consolidacions de dòlmens

Avui (6.2.2011) he anat a veure el dolmen de cal Parés (Moià). El passat estiu s'hi va fer una excavació i des de llavors està abandonat, esperant, potser, que algú el consolidi per evitar que les dues lloses que queden dretes, i que ara estan descalçades, segueixin els passos de la tercera, que jau a terra des de l'última vegada que es va treballar en aquest monument.
L'evolució d'aquest megàlit no és gaire diferent de la que pateixen els seus germans al nostre país. L'any 1996 oferia l'aspecte de la primera foto. El que aparentment és un túmul no són altra cosa que els rocs que el pagès del camp veí espedregava i amuntegava damunt el dolmen. Això es pot apreciar en una foto del fons Cuyàs de l'ICC, dels volts de l'any 1940, que podeu veure si seguiu l'enllaç.


L'any 2009 es va fer una actuació al dolmen i se'l va deixar amb les tres lloses de la cambra dretes i visibles. Això no havia de durar gaire. El fet d'estar al mig d'un camp conreat va fer que al cap de poc temps, potser per una topada del tractor tot llaurant, la llosa de migdia anés a terra. Així es va quedar des de llavors, i aviat les herbes van començar a tapar-lo. El podeu veure en la segona foto.


En la darrera actuació el jaciment s'ha excavat fins arribar a la codina natural. Ara les dues lloses dretes estan totalment descalçades, el seu aspecte actual és el de la tercera foto.


La pregunta és: Es consolidarà i protegirà aviat? Si no és així, quant de temps li queda fins a desaparèixer? S'admeten apostes.