diumenge, 17 de febrer del 2013

Polèmica pel dolmen de Llanera

No us perdeu aquesta notícia del diari Regió 7 del 16 de febrer de 2013:
http://www.regio7.cat/solsones/2013/02/16/indicadors-del-dolmen-reobren-polemica-llobera-tora/224987.html
Resulta  que per aquella zona els termes municipals i comarcals s'han mogut força, i no es posen d'acord a quin municipi pertany el dolmen de Llanera. De fet, pel que sembla, no es posen d'acord ni amb el nom. En aquest sentit caldria recordar que el dolmen el va excavar i publicar per primera vegada mossèn Joan Serra i Vilaró, l'any 1916, amb el nom de "dolmen de Llanera", amb el qual s'ha conegut des de llavors en la literatura megalítica. És cert que en la seva memòria mossèn Serra i Vilaró diu que vulgarment era conegut com a "Torre del Moro".
El dolmen es troba a x=373567, y=4639650, z=856 (UTM, ETRS89), pràcticament sobre la línia dels termes de Llobera i Torà i es degué usar com a fita termenal. Atès que en molts llocs, i durant molt de temps, els monuments megalítics es van usar com a fites (vegeu la revista Modilianum, núm. 41) les discussions sobre a quin municipi pertanyen alguns monuments megalítics es presenten amb certa freqüència i, generalment, els municipis implicats no es posen d'acord; la qual cosa, a la pràctica, vol dir que els uns pels altres, la casa sense escombrar.
Potser és ingenu pensar que el què estaria bé és que es posessin d'acord. Però, ingenu o no, això és el que haurien de fer.