dissabte, 20 de febrer de 2016

El dolmen de Gavernet, el túmul de Mardiscla i la cabana de lo Sell

Ahir, 19 de febrer de 2016, amb el Manel Trepat i el Gerard Remolins, vam visitar diverses noves estructures, que el Manel ha localitzat a l'Alt Urgell.
El primer monument és un dolmen inèdit: el dolmen de Gavernet, a Aravell (Montferrer i Castellbó). Es tracta d'un petit sepulcre, possiblement de planta subcircular, amb un túmul d'uns 7 m de diàmetre, perfectament visible. Queden dretes algunes de les petites lloses laterals.
El següent és un gran tarter, a Mardiscla. No són visibles lloses de la possible cambra, ni cràter de violació. Tampoc s'aprecia cap mena de cròmlec. Això fa que la seva adscripció prehistòrica sigui dubtosa, tot i que el tarter és fet amb pedres de mesura molt uniforme i té un diàmetre de 12 m.
El tercer és una cabana enrunada a lo Sell, damunt de Pallerols del Cantó. La cabana està atrinxerada per la banda nord, i al seu interior hi ha, al fons, una llosa dreta i una altra que es recolza damunt seu. A l'exterior, per la mateixa banda nord, són visibles restes del què podia haver estat el túmul. Per la banda sud, el terreny està retallat formant un marge. Dóna la sensació que la meitat inferior del túmul es va desmuntar, es va obrir la cambra per aquella banda, i, amb les pedres del túmul, es van fer les dues parets laterals -que s'entreguen contra la llosa del fons- i la coberta de la cabana. És un monument molt dubtós, però hi ha molts precedents de la reconversió de megàlits en cabanes.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada